OneDrive Cloud-opslag van Microsoft, handig of niet?

Wat is OneDrive en wat kunt u ermee?

Wellicht bent u bekend met Microsoft Office 365? Waar u voorheen het bekende Office-pakket met daarin Microsoft Word, Excel, Powerpoint, enz. eenmalig kocht, biedt Microsoft de software tegenwoordig aan in abonnementsvorm. Zo blijft u altijd up-to-date.

Met de komst van Office 365 zijn er veel extra functionaliteiten aan het pakket toegevoegd en werkt het beter samen met allerlei andere diensten, waaronder OneDrive. Maar wat is OneDrive nu en wat kunt u er mee?

Werken met OneDrive

Al vanaf de lancering van Office 365 biedt Microsoft standaard OneDrive aan binnen het abonnement. OneDrive (voorheen bekend als SkyDrive) is een cloud-opslagdienst, waarmee u uw bestanden altijd en overal kunt inzien en bewerken. Voor personen is OneDrive een gratis dienst binnen Office 365. Voor bedrijven komen er kleine kosten kijken, omdat er meer samenwerkingsfunctionaliteiten in het pakket verwerkt zitten.

Er zijn echter zoveel aanbieders van cloud-opslag, denkt u bijvoorbeeld aan Google en Dropbox, dat u zich wellicht afvraagt waarom u van OneDrive gebruik zou maken. Wij lichten het pakket en de voordelen kort toe.

Wat kan ik met de cloud-oplossing OneDrive?
OneDrive is net als elke cloud-opslag een dienst waarbij u bestanden online opslaat, zodat u altijd en overal de bestanden kunt benaderen. Zo hoeft u niet persé op kantoor te zijn om over uw bestanden te beschikken. Uw bestanden staan in een beveiligde omgeving online. Mocht er iets met uw PC gebeuren, dan zijn uw bestanden nog steeds volledig in tact. Veel bedrijven zien hier de voordelen van en maken de transitie van lokale opslag naar cloud-opslag.

Waarom OneDrive en geen andere cloud-opslag?
Het grootste voordeel van OneDrive is dat het automatisch gekoppeld is met Microsoft Office. Dit vereenvoudigt veel taken. U kunt uw bestanden gemakkelijk delen met collega’s of klanten, zonder steeds te hoeven e-mailen en verschillende versies in omloop te hebben. Collega’s kunnen namelijk vanuit Word of Excel meteen uw laatste bestand openen, óók als u er nog in aan het werk bent! OneDrive biedt namelijk de mogelijkheid om tegelijkertijd bestanden te bewerken en live de aanpassingen te volgen die uw collega maakt.

Bij Google en Dropbox kunt u wel bestanden bewerken, maar vaak moet dit online (in uw browser) gebeuren. Omdat OneDrive gekoppeld zit aan Microsoft Office, kunt u dit gemakkelijk op uw eigen PC doen. OneDrive synchroniseert dan automatisch met de online opslag.

Daarnaast is het zo dat Dropbox binnenkort het delen van volledige mappen niet meer ondersteunt. U kunt dan alleen nog maar enkele bestanden delen. Dat maakt het online samenwerken een stuk lastiger. Gelukkig blijft dit binnen OneDrive wel mogelijk.

Welke keuze maakt u?
We kunnen er als ondernemers niet meer omheen. Cloud-opslag wordt volwassen en hiermee steeds handiger. U kunt gemakkelijk samenwerken, taken vereenvoudigen en alles wordt veilig online opgeslagen.

Als u eenmaal een cloud-opslag gekozen heeft, is overstappen niet altijd gemakkelijk.
U wilt dus een juiste keuze maken.

Wilt u gebruik maken van OneDrive of een andere cloud-opslag? Laat u dan door ons adviseren. Wij kijken dan wat het beste bij uw situatie aansluit en helpen u met het maken van de juiste keuze.

 

Meer weten

over hoe ICT u kan helpen
of wilt u graag kennismaken?

Wij helpen u verder