Problemen opgelost voor u het weet
Nieuwsoverzicht

Let op temperatuur in server- en patchruimtes


dinsdag 24 juli 2018

Met zomerse temperaturen is het belangrijk om niet alleen uzelf van verkoeling te voorzien, maar ook uw apparatuur. Veel apparaten presteren het beste in een geventileerde of klimaatbeheerde ruimte. Ook hebben te hoge temperaturen een serieus effect op levensduur van accu’s, bijvoorbeeld van uw noodstroomvoorziening. Waarom dient u op temperaturen van uw apparatuur te letten en hoe kunt u uitval en hoge kosten voorkomen?

Let op temperatuur in serverruimte

Gehalveerde levensduur accu’s bij elke 8 graden te hoog

Onlangs zochten we de verwachte levensduur van onze APC-noodstroomaccu’s op. Het antwoord was niet eenduidig en stelt dat de levensduur met name afhankelijk is van omgevingstemperatuur waarin de accu opereert. Hoe zit dit nu?
De accu’s van APC werken het beste bij een temperatuur van 24-25 graden. Om deze temperatuur te handhaven dient de omgevingstemperatuur rond de 21-22 graden te zijn. Stel hier de ventilatie(airco) op in.
De fabrikant vermeldt dat bij elke 8 graden hierboven, de levensduur van de accu halveert. Dit is een serieus verschil. Een accu die normaal 4 jaar zou meegaan bij 24 graden, heeft bij een temperatuur van 32 graden nog maar een levensduur van 2 jaar.

Niet alleen accu’s beïnvloed door temperatuur

Naast accu’s hebben veel meer apparaten vaak te lijden onder slecht gekoelde ruimtes. Over het algemeen garanderen IT-fabrikanten een werking van producten tot 40 graden Celsius, echter is het niet aan te raden om deze temperaturen langdurig toe te staan, omdat ze de levensduur van uw apparatuur serieus beïnvloeden. Hierdoor heeft u eerder last van uitval, hogere kosten en stilstand.

Houd dus bij inrichting van uw server- en patchruimten altijd rekening met koeling en ventilatie. Helemaal met zomerse temperaturen is het verstandig om de temperatuur in de gaten te houden. Stap eens de ruimte binnen waar uw server staat en let op de omgevingstemperatuur. Aan de hoge kant? Onderneem dan actie om hoge kosten te voorkomen en te zorgen dat u met een gerust hart verder kunt werken (of op vakantie kunt).

Koelen of ventileren van IT-apparatuur

Mocht de temperatuur in de serverruimte te hoog zijn, is het zaak actie te ondernemen. Wat kunt u doen? Over het algemeen volstaat eenvoudige ventilatie van de ruimte. Indien er meerdere apparaten met hoog vermogen in uw ruimte staan, is het aan te raden mechanische ventilatie te gebruiken.
Precisiekoeling of klimaatbeheersingsapparatuur is meestal niet nodig, tenzij het vermogen in uw server- of patch-ruimte meer dan 2000 Watt bedraagt óf indien de lucht ernstig vervuild is of er veel temperatuurschommeling is.

Koeling in combinatie met noodstroomvoorzieningen

Veel MKB’ers maken tegenwoordig gebruik van accu-noodstroomvoorzieningen, waar we het eerder in dit artikel al over hadden. Dit doet men om bij onverwacht spanningsverlies door stroomuitval de tijd te hebben om belangrijke zaken op te slaan en verlies van gegevens te voorkomen. Ook worden de stroomvoorzieningen gebruikt om kortdurig verlies van spanning op te vangen, omdat onverwacht uitval van stroom erg schadelijk is voor hardware, zoals harde schijven, enz.

Buiten dat te hoge temperaturen schadelijk zijn voor de levensduur van accu-noodstroomvoorzieningen, is er nog een belangrijk aspect van temperatuur in combinatie met noodstroom. Indien u namelijk hoog vermogen apparatuur binnen dezelfde ruimte heeft draaien, dient ook uw mechanische ventilatie of koeling op de noodstroomvoorziening aangesloten te zijn. Tenminste, mits de “opvangtijd” van de accu langer dan 10 minuten bedraagt. Op deze manier blijft de ruimte ook bij stroomuitval gekoeld, waardoor schade wordt voorkomen.

Monitoring of opslag op afstand

In het geval u uw server tegen te hoge temperaturen wilt beschermen is er uiteraard ook de mogelijkheid om de volledige server over te zetten naar "de cloud", ofwel via een cloud-aanbieder of direct bij een datacenter te bewaren. Deze datacenters zijn al volledig berekend op hoge temperaturen en zijn standaard voorzien van klimaatbeheersing. Op deze manier heeft u wel alle voordelen van servergebruik, maar geen last van klimaatproblemen.

Wilt u uw data toch liever op een lokale server bij u op kantoor hebben staan? Dan kunt u nog steeds onbezorgd aan de slag, doordat wij de temperatuur van uw serverruimte op afstand kunnen monitoren.

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie over temperatuurbeheersing of noodstroomvoorzieningen in uw serverruimtes? Neemt u dan gerust contact op voor advies of aanschaf. Wij helpen u graag om veilig, betrouwbaar en efficiënt te (blijven) werken. Pro-actief handelen staat bij ons hoog in het vaandel. Problemen voorkomen in plaats van schadebeperking achteraf.
Alleen zo kan uw bedrijf groeien met behulp van ICT .

Reacties

Nieuwsbrieven

Editie #16: juni 2017
Uitfaseren ISDN telefoonlijnen + Windows 10 Creators Update + Onbeperkt mobiel in de EU

Editie #15: april 2017
Beveiligingslek Microsoft Office + Automatisch inlezen facturen + Collega Peter aan het woord.

Editie #14: maart 2017
Heeft u ICT vragen? - 247 Alarm Certificering - Smiemans Projecten over Pijl solutions  

Editie #13: februari 2017
Internet of Things - Magazijnautomatisering - Wat Pijl solutions voor u kan betekenen

Editie #12: januari 2017
Nieuwe eisen bewaarplicht digitale documenten - Collega Arjan van Munsteren aan het woord - Cloud-opslag OneDrive

Editie #11: december 2016
Eindejaarsbericht 2016: Pijlsolutions wenst u een sprankelend 2017!

Editie #10: november 2016
Een webshop starten voor uw bedrijf - 7 handige wachtwoord tips - Eerste King informatie-bijeenkomst succesvol

Editie #9: oktober 2016
ERP software voor uw bedrijf - BOM Group over Pijl solutions - VIDEO: Beter samenwerken met VAMO

Editie #8: september 2016
Ransomware: Gijzeling van uw PC of mobiel - Vooraankondiging informatiebijeenkomst - Hoe gebruikt u veilig mobiele apparaten?

Editie #7: juli 2016
Leer schadelijke e-mails herkennen - Melior over Pijl solutions - Nu ook zakelijk mobiel abonnementen

Editie #6: februari 2016
Nieuwe wetgeving rond Datalekken - Hoe zijn uw back-ups geregeld? - Nieuwe Partner Plink

Editie #5: november 2015
KPN ÉÉN wat is het? - Minder administratieve handelingen - Office 365 wat heeft u er aan?

Editie #4: september 2015
Windows 10, upgraden? - 10% werkt onveilig - Adobe Creative Cloud

Editie #3: juli 2015
Verbeterde dienstverlening - VOIP Smiemans Projecten - Volleybal Clinic

Editie #2: april 2015
Grip op het printerpark - WiFI verbeteren - Pijl steunt sport

Editie #1: maart 2015
King Experience - Norman Anti-virus verlengen? - Nieuwe website

Storingsnieuws

Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.

ICT beter inzetten voor uw bedrijf? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!