Problemen opgelost voor u het weet
Nieuwsoverzicht

Werken op afstand in 2018


donderdag 22 februari 2018

Hoe staat het met de cloud in 2018. Werkt men nog op afstand? En hoe staat het met de veiligheid? Is het toepasbaar in combinatie met de AVG? Wij beantwoorden kort een aantal van uw vragen.

Werken in “de cloud”. Je hoort deze term de afgelopen tijd minder vaak dan een jaar geleden. Hoe komt dit? Is werken in de cloud minder populair geworden of liggen de ontwikkelingen hierin stil? Geen van beide. De ontwikkelingen liggen verre van stil en op afstand werken is populairder dan ooit. De cloud is gemeengoed geworden, vandaar dat het minder benoemd wordt. Maar hoe staat het nu eigenlijk met “de cloud” in het begin van 2018?

Werken op afstand, is het nog populair?

Wordt er nog op afstand gewerkt?

De afgelopen maanden heeft Nederland de grootste groei meegemaakt in jaren. Behoefte aan efficiëntie en productiviteit zijn hierdoor hoog. Een aantrekkende economie betekent veelal ook extra files en daardoor een langere reistijd voor woon-werkverkeer. Niet bepaalt productief dus. Onder andere om deze reden keren werknemers zich tot werken op afstand. Volledig of deels om files te ontwijken.
Daarnaast werken veel bedrijven niet meer van 9 tot 5. Flexibele werktijden en hoge werkdruk zorgen ervoor men overal en altijd moet kunnen werken. Op mobiel, tablet of computer.

De cloud en werken op afstand.

Werken in de cloud is een belangrijk onderdeel van werken op afstand. Door data online op te slaan, zijn bedrijfskritische gegevens te allen tijde beschikbaar. Daarnaast kan men vaak tegelijkertijd in hetzelfde document werken, zonder een fysieke locatie te delen.
Nederland heeft de cloud zeker ontdekt. Online opslagdiensten zoals Dropbox of OneDrive zijn populair. Steeds meer bedrijven kiezen ook voor een volledige online werkwijze, waardoor hardware op kantoor – en het investeringsbedrag-  afneemt.

Daarnaast is bijna elk populair softwarepakket tegenwoordig te verkrijgen in een maandmodel, waarmee tegelijkertijd een verschuiving plaatsvindt naar werken in webapplicaties in plaats van software op een PC.

De cloud is gemeengoed geworden en hiermee een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk.

Continu bereikbaar zijn

Omdat werken op afstand steeds populairder wordt, is bereikbaarheid ook een belangrijk gegeven geworden. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen doorschakelen van vaste telefonie naar mobiel of intern kunnen doorverbinden, zonder een fysieke locatie te delen.
Maar denk ook aan het kunnen ophalen van e-mail op elk apparaat. Office 365 in combinatie met Microsoft Exchange is zo mateloos populair.
Afgelopen januari heeft onze collega Arjan van Munsteren een verdiepende training gevolgd in het nóg beter inrichten van Office 365 voor het werken op afstand om de snelle ontwikkelingen bij te houden.

Werken op afstand en AVG. Gaat het samen?

Mede omdat werk op afstand en online opslag zo populair zijn, heeft Europa een nieuwe wet ingevoerd; De GDPR, of in het Nederlands de AVG.
Omdat gegevens online worden opgeslagen is niet altijd bekend wie er toegang heeft tot de data en wie er wat mee mag doen. Europa wil dat bedrijven en consumenten zich bewust worden van deze ontwikkelingen en heeft om die reden de wet in het leven geroepen.

Wat houdt de AVG in? Lees ons artikel over de AVG

De AVG en werken op afstand gaan zeker samen, juist omdat de wet hiervoor bedoeld is. Echter, voordat veel bedrijven aan de wet voldoen, moeten er veelal administratief een hoop gebeuren. Het bijhouden van gegevensverwerkers (derde partijen met toegang tot gegevens) en het opstellen van protocollen indien er gegevens lekken. Het is allemaal ten gunste van consumentbescherming en privacy-behoud in deze online wereld.

Conclusie; Wanneer gaat u over?

Kortom, werken op afstand is populairder dan ooit. Aantrekkende economie en behoefte aan verhoogde productiviteit zorgen ervoor dat men overal wil kunnen werken, onafhankelijk van apparaat, tijd of locatie.
Deze ontwikkelingen zorgen nog steeds voor vernieuwde technieken en tools.
Tegelijkertijd weten grote bedrijven en cybercriminelen dit ook. Deze partijen maken graag gebruik van alle data die online beschikbaar wordt gesteld. Om de consument en het bedrijfsleven hier bewuster mee om te laten gaan, wordt er nieuwe wetgeving ontwikkeld.

Werken op afstand is volwassen geworden en hiermee gemeengoed. De enige vraag die ons nog rest, is: Wanneer gaat u over?
Heeft u interesse in werken op afstand? Wij kunnen u helpen met de inrichting van een locatie-onafhankelijke werkomgeving.

Neemt u gerust contact op voor meer informatie

Reacties

Nieuwsbrieven

Editie #16: juni 2017
Uitfaseren ISDN telefoonlijnen + Windows 10 Creators Update + Onbeperkt mobiel in de EU

Editie #15: april 2017
Beveiligingslek Microsoft Office + Automatisch inlezen facturen + Collega Peter aan het woord.

Editie #14: maart 2017
Heeft u ICT vragen? - 247 Alarm Certificering - Smiemans Projecten over Pijl solutions  

Editie #13: februari 2017
Internet of Things - Magazijnautomatisering - Wat Pijl solutions voor u kan betekenen

Editie #12: januari 2017
Nieuwe eisen bewaarplicht digitale documenten - Collega Arjan van Munsteren aan het woord - Cloud-opslag OneDrive

Editie #11: december 2016
Eindejaarsbericht 2016: Pijlsolutions wenst u een sprankelend 2017!

Editie #10: november 2016
Een webshop starten voor uw bedrijf - 7 handige wachtwoord tips - Eerste King informatie-bijeenkomst succesvol

Editie #9: oktober 2016
ERP software voor uw bedrijf - BOM Group over Pijl solutions - VIDEO: Beter samenwerken met VAMO

Editie #8: september 2016
Ransomware: Gijzeling van uw PC of mobiel - Vooraankondiging informatiebijeenkomst - Hoe gebruikt u veilig mobiele apparaten?

Editie #7: juli 2016
Leer schadelijke e-mails herkennen - Melior over Pijl solutions - Nu ook zakelijk mobiel abonnementen

Editie #6: februari 2016
Nieuwe wetgeving rond Datalekken - Hoe zijn uw back-ups geregeld? - Nieuwe Partner Plink

Editie #5: november 2015
KPN ÉÉN wat is het? - Minder administratieve handelingen - Office 365 wat heeft u er aan?

Editie #4: september 2015
Windows 10, upgraden? - 10% werkt onveilig - Adobe Creative Cloud

Editie #3: juli 2015
Verbeterde dienstverlening - VOIP Smiemans Projecten - Volleybal Clinic

Editie #2: april 2015
Grip op het printerpark - WiFI verbeteren - Pijl steunt sport

Editie #1: maart 2015
King Experience - Norman Anti-virus verlengen? - Nieuwe website

Storingsnieuws

Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.

ICT beter inzetten voor uw bedrijf? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!