Problemen opgelost voor u het weet
Nieuwsoverzicht

Wat is ERP-software en hoe maakt u de juiste keuze?


donderdag 13 oktober 2016

Met ERP-software kunt u vrijwel alle administratieve basistaken binnen uw bedrijf digitaal bijhouden. Van financiële administratie tot magazijnbeheer. Waarschijnlijk gebruikt u al een pakket dat sommige van deze taken voor u regelt. ERP-systemen zijn vaak heel uitgebreid en de keuze van het juiste systeem kan lastig zijn. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze, welk pakket u ook kiest.

Wat is een ERP-systeem?

ERP-software staat voor Enterprice Resource Planning software. Waarmee wordt bedoeld dat u met dit type software alle processen binnen uw bedrijf kunt ondersteunen. Vaak bestaat ERP-software uit verschillende onderdelen. Denkt u bijvoorbeeld aan een financieel pakket, voorraadbeheer of klantrelatiebeheer.

Het werken met zo’n allesomvattend systeem kan u een hoop tijd besparen, doordat gegevens overal beschikbaar zijn en u met een druk op de knop uw facturen kunt sturen, uw actuele voorraad kunt inzien, enz. Op zich bestaat deze software al tijden, maar wanneer u de stap zet om een ERP-systeem daadwerkelijk te gaan gebruiken, kunt u tegen wat onverwachte zaken aanlopen.

Het kiezen van een ERP-systeem; wat heeft u echt nodig?

Als u met een ERP-systeem wilt werken, komt u al snel terecht in een woud van aanbieders. Al deze bedrijven bieden ook nog eens verschillende pakketten aan, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet.
Veel ondernemers kiezen dan ook snel voor het breedste pakket, zodat ze in ieder geval met alles uit de voeten kunnen. Deze pakketten zijn vaak erg kostbaar en u betaalt voor veel functies die u nooit gebruikt.
De kunst zit hem dus in het kiezen van het pakket dat u écht nodig heeft.

De basisbehoeften

Veel pakketten voorzien in de basisbehoeften, zoals het bijhouden een volledige financiële administratie en debiteurbeheer. Maar let u op, in sommige pakketten betaalt u extra indien u meerdere administraties wilt bijhouden of bijvoorbeeld voor mogelijkheden m.b.t. automatische incasso.

Stelt u voor uzelf een lijstje op met de basisfunctionaliteiten die het systeem moet omvatten.

Een basisbehoefte die bedrijven bij een ERP-keuze vaak over het hoofd zien, is de mogelijkheid om uw pakket te koppelen. Vaak maken bedrijven gebruik van losse (maatwerk) systemen met functies waar een ERP-systeem niet in voorziet. Het is dan wel van belang dat uw ERP kan communiceren met deze losse applicaties, zodat alle gegevens zo efficiënt mogelijk worden verwerkt.

Extra mogelijkheden

In sommige gevallen kan het handig zijn om extra opties bij uw ERP-systeem aan te schaffen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een CRM-systeem, waarin uw accountmanager zijn contact relaties kan bijhouden. Of aan een uren-systeem, waarin uw gewerkte uren en taken verwerkt kunnen worden.

Daarnaast is het handig om na te denken wie met welke functionaliteiten aan de slag mag gaan. Mag uw financiële afdeling als enige bij de financiële administratie? Dan moet u rekening houden met de mogelijkheid om rechten aan uw software en medewerkers te kunnen toevoegen. Ook indien u klanten gedeeltelijk toegang wilt geven binnen uw ERP, kan dit een handige uitbreiding zijn.

Uitbreidbaarheid

Let u ook op de uitbreidbaarheid van uw ERP-systeem. Het kan goed zijn dat een goedkoop pakket op dit moment voldoet aan uw wensen, maar heeft de aanbieder ook de mogelijkheid tot uitbreiding van het systeem? U kunt immers in de toekomst weer andere wensen hebben. Overstappen van ERP-systeem is geen gemakkelijke zaak en u wilt dus dat uw ERP-systeem gemakkelijk uitbreidbaar is.

U kunt zo nog een stapje verder met uw ERP, bijvoorbeeld met het bijhouden van artikelen, voorraad en magazijnen. Niet ieder bedrijf heeft deze optie nodig, maar het kan fijn zijn om dit beheer binnen uw ERP-systeem te hebben. Zo kunt u deze gegevens direct met de inkoop of de financiële afdeling communiceren. Op deze manier kunnen er gemakkelijk inkooporders worden verwerkt, offertes worden gemaakt of barcodes worden geprint.

Pijl solutions gebruikt KING ERP

Het kiezen van een ERP-systeem is geen gemakkelijk proces, omdat uw beslissing invloed heeft op uw gehele organisatie. Als er eenmaal een keuze is gemaakt en geïmplementeerd, is de overstap naar een ander pakket een kostbare operatie.

Pijl solutions maakt gebruikt van KING Business Software en is al jaren dealer van dit uitgebreide ERP-systeem. Wilt u weten wat KING ERP voor u kan betekenen? Vraagt u dan om meer informatie of een demo van de software.

OF:

Komt u naar de KING info-dag die Pijl solutions op 10 november organiseert. Op een historische locatie in het centrum van Naaldwijk zal Pijl solutions, samen met King software, een informatiebijeenkomst organiseren waarbij veel facetten van kantoorautomatisering ter sprake komen.

Reacties

Nieuwsbrieven

Editie #16: juni 2017
Uitfaseren ISDN telefoonlijnen + Windows 10 Creators Update + Onbeperkt mobiel in de EU

Editie #15: april 2017
Beveiligingslek Microsoft Office + Automatisch inlezen facturen + Collega Peter aan het woord.

Editie #14: maart 2017
Heeft u ICT vragen? - 247 Alarm Certificering - Smiemans Projecten over Pijl solutions  

Editie #13: februari 2017
Internet of Things - Magazijnautomatisering - Wat Pijl solutions voor u kan betekenen

Editie #12: januari 2017
Nieuwe eisen bewaarplicht digitale documenten - Collega Arjan van Munsteren aan het woord - Cloud-opslag OneDrive

Editie #11: december 2016
Eindejaarsbericht 2016: Pijlsolutions wenst u een sprankelend 2017!

Editie #10: november 2016
Een webshop starten voor uw bedrijf - 7 handige wachtwoord tips - Eerste King informatie-bijeenkomst succesvol

Editie #9: oktober 2016
ERP software voor uw bedrijf - BOM Group over Pijl solutions - VIDEO: Beter samenwerken met VAMO

Editie #8: september 2016
Ransomware: Gijzeling van uw PC of mobiel - Vooraankondiging informatiebijeenkomst - Hoe gebruikt u veilig mobiele apparaten?

Editie #7: juli 2016
Leer schadelijke e-mails herkennen - Melior over Pijl solutions - Nu ook zakelijk mobiel abonnementen

Editie #6: februari 2016
Nieuwe wetgeving rond Datalekken - Hoe zijn uw back-ups geregeld? - Nieuwe Partner Plink

Editie #5: november 2015
KPN ÉÉN wat is het? - Minder administratieve handelingen - Office 365 wat heeft u er aan?

Editie #4: september 2015
Windows 10, upgraden? - 10% werkt onveilig - Adobe Creative Cloud

Editie #3: juli 2015
Verbeterde dienstverlening - VOIP Smiemans Projecten - Volleybal Clinic

Editie #2: april 2015
Grip op het printerpark - WiFI verbeteren - Pijl steunt sport

Editie #1: maart 2015
King Experience - Norman Anti-virus verlengen? - Nieuwe website

Storingsnieuws

Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.

ICT beter inzetten voor uw bedrijf? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!