Problemen opgelost voor u het weet
Nieuwsoverzicht

Ransomware; Voorkomen en herstellen


maandag 19 september 2016

Ransomware is een type kwaadaardige software dat uw computer vergrendelt of bestanden op uw computer versleutelt. U kunt alleen nog maar bij uw software komen door losgeld (ransom, in het Engels) te betalen aan een criminele organisatie. Vervolgens is dan nog maar de vraag of u weer bij uw bestanden kunt, of dat de organisatie meer geld eist. Hoe voorkomt u deze problemen? En hoe herstelt u weer van een aanval?

Ransomware, razend populair.

Het lijken praktijken die direct uit een misdaadfilm komen. Gijzeling, chantage, losgeld… het zijn zaken waar velen van ons gelukkig nog nooit mee te maken hebben gehad. Echter, hebben criminelen een nieuwe manier ontdekt om deze praktijken op grote schaal uit te voeren, namelijk Ransomware.
Als de software op uw PC terecht komt, zorgt het ervoor dat u alleen nog maar bij uw bestanden kunt als u losgeld heeft betaald. Vaak lopen de bedragen op tot honderden euro’s.
Dit onder criminelen razend populaire type schadelijke software is vandaag de dag overal te vinden, waardoor kans op besmetting reëel is.

Voorkom besmetting.

Tegen ransomware is tot op heden door niemand een directe oplossing verzonnen. Het is dus met name belangrijk om besmetting met deze software te voorkomen.
De schadelijke software komt veelal binnen via e-mails óf via advertenties op (gehackte) websites, die op hun beurt gebruik maken van lekken in verouderde software. Het volgende moet u dus sowieso doen:

  1. Houdt uw PC en uw software up-to-date. Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn en vraag uw ICT-partner om dit actief voor u bij te houden.
  2. Open geen schadelijke e-mails. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat schadelijke e-mails steeds beter in elkaar worden gezet, waardoor ze net echt lijken. U leest hier hoe u schadelijk mailverkeer herkent.
  3. Maak gebruik van een goed anti-virusprogramma en houdt deze up-to-date. Een goede anti-virus kan besmetting niet altijd voorkomen, omdat sommige schadelijke software nog niet bekend is en dus niet geblokkeerd kan worden. Daarnaast maakt ransomware gebruik van ‘normale’ encryptie software wat dan niet als virus wordt herkend. Het zorgt er wel voor dat uw PC beschermt blijft tegen oudere virussen en software, waardoor de kans kleiner wordt dat u twee keer door hetzelfde virus besmet wordt.

Laat back-ups maken.

Omdat besmetting met ransomware niet volledig uit te sluiten valt, is het van belang om een goed back-up plan te hebben. Indien u besmet raakt, kan uw systeem weer worden hersteld en hoeft u niet de gok te wagen om losgeld te betalen. U kunt dan met minimale stilstand weer verder met uw werk.
Een goed back-up plan houdt in dat de interval waarmee back-ups worden gemaakt juist is, zodat u actuele bestanden heeft en er geen back-up van een week oud terug hoeft te worden gezet. Daarnaast moet u zorgen dat uw back-ups niet op uw eigen netwerk staan, omdat virussen en ransomware alle apparaten op uw netwerk tegelijkertijd kunnen besmetten. In dat geval is toegang tot uw back-up ook versleuteld door de software en kunt u er niets meer mee.

Wat Pijl solutions voor u kan betekenen?

Pijl solutions biedt meerdere pro-actief beheerpakketten, waarin wij uw volledige systeem up-to-date houden. Dit geldt voor uw PC’s, de meeste softwarepakketten en uw anti-virus.
Ook kunnen wij u Managed Back-up voor u opzetten, waarbij tot elke 15 minuten back-ups gemaakt kunnen worden van uw systeem die geautomatiseerd bij ons terecht komen en niet op uw netwerk blijven staan.
Maak vrijblijvend een adviesgesprek voor meer informatie.

Reacties

Nieuwsbrieven

Editie #16: juni 2017
Uitfaseren ISDN telefoonlijnen + Windows 10 Creators Update + Onbeperkt mobiel in de EU

Editie #15: april 2017
Beveiligingslek Microsoft Office + Automatisch inlezen facturen + Collega Peter aan het woord.

Editie #14: maart 2017
Heeft u ICT vragen? - 247 Alarm Certificering - Smiemans Projecten over Pijl solutions  

Editie #13: februari 2017
Internet of Things - Magazijnautomatisering - Wat Pijl solutions voor u kan betekenen

Editie #12: januari 2017
Nieuwe eisen bewaarplicht digitale documenten - Collega Arjan van Munsteren aan het woord - Cloud-opslag OneDrive

Editie #11: december 2016
Eindejaarsbericht 2016: Pijlsolutions wenst u een sprankelend 2017!

Editie #10: november 2016
Een webshop starten voor uw bedrijf - 7 handige wachtwoord tips - Eerste King informatie-bijeenkomst succesvol

Editie #9: oktober 2016
ERP software voor uw bedrijf - BOM Group over Pijl solutions - VIDEO: Beter samenwerken met VAMO

Editie #8: september 2016
Ransomware: Gijzeling van uw PC of mobiel - Vooraankondiging informatiebijeenkomst - Hoe gebruikt u veilig mobiele apparaten?

Editie #7: juli 2016
Leer schadelijke e-mails herkennen - Melior over Pijl solutions - Nu ook zakelijk mobiel abonnementen

Editie #6: februari 2016
Nieuwe wetgeving rond Datalekken - Hoe zijn uw back-ups geregeld? - Nieuwe Partner Plink

Editie #5: november 2015
KPN ÉÉN wat is het? - Minder administratieve handelingen - Office 365 wat heeft u er aan?

Editie #4: september 2015
Windows 10, upgraden? - 10% werkt onveilig - Adobe Creative Cloud

Editie #3: juli 2015
Verbeterde dienstverlening - VOIP Smiemans Projecten - Volleybal Clinic

Editie #2: april 2015
Grip op het printerpark - WiFI verbeteren - Pijl steunt sport

Editie #1: maart 2015
King Experience - Norman Anti-virus verlengen? - Nieuwe website

Storingsnieuws

Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.

ICT beter inzetten voor uw bedrijf? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!