Problemen opgelost voor u het weet
Nieuwsoverzicht

10 vuistregels voor veilig internetten volgens Ministerie


vrijdag 7 juli 2017

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt een aantal vuistregels voor veilig internetten. Wij hebben ze in dit artikel nog een keer voor u samengevat. Op deze manier blijft uw personeel beschermd én weet u nogmaals waar u op kunt letten op vakantie!

Veilig internetten 10 tips

Te allen tijde proberen internetcriminelen bij uw gegevens te komen. Via uw computer, mobiel of tablet. Voor elk apparaat zijn en dreigingen als Malware, Ransomware, Spam en oplichtingspraktijken bedacht. U kunt zich niet altijd beschermen, maar gezond verstand en basiskennis helpen u om veel problemen te voorkomen. Zorg dat u op de hoogte bent en stel collega’s ook op de hoogte. Op deze manier blijf u zelf én uw bedrijf beschermd.

NB: Ook op vakantie liggen er gevaren op de loer. Let daarom ook in het buitenland op veilig internetgebruik. Mocht namelijk uw laptop, mobiel of tablet worden besmet en u gaat weer aan het werk, dan kan ook uw (bedrijfs)netwerk geïnfecteerd raken.

10 tips voor veilig internetten

U wilt uzelf of uw personeel nog eens bijbrengen waar men bij het internetten op moet letten? Dit om schade aan uw bedrijfsnetwerk te voorkomen en eventuele gevaren te mijden.
De overheid heeft vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum een document opgesteld met de 10 beste tips voor veilig internetten – overal ter wereld. Omdat het document vrij kort informatie geeft hebben wij, waar mogelijk, links naar artikelen op onze website gezet met verdere informatie.

 1.        Gebruik een antivirusprogramma

Zorg dat er een antivirus op uw apparaat geïnstalleerd staat, met de firewall actief. Op deze manier beschermt u zich tegen virussen of andere dreigingen die al bekend zijn. Scant u uw PC met regelmaat op infecties. Zo geeft het ministerie als voorbeeld dit om 1 keer per maand of vaker te doen.
Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat het antivirusprogramma zichzelf automatisch kan updaten, zodat uw beveiliging actueel blijft. Dit brengt ons tevens op het volgende punt

 1.        Blijf altijd up-to-date

Al uw software dient up-to-date te blijven. Niet alleen uw antivirus. Mocht er namelijk een beveiligingslek worden gevonden, dan zorgt de softwareleverancier er vaak binnen een paar dagen voor dat het lek wordt gedicht in een update. Mocht u nu niet updaten, dan blijft het lek voor criminelen beschikbaar.

 1.        Gebruik sterke wachtwoorden

Onderschat niet het belang van goedgekozen wachtwoorden en verstandige omgang met wachtwoorden. Wij hebben er eerder een heel artikel aan gewijd. Uw wachtwoord moet moeilijk te raden zijn en op een veilige plek te worden opgeslagen. Daarnaast dienen uw wachtwoorden te verschillen (dus niet overal hetzelfde wachtwoord gebruiken) en regelmatig te veranderen.

 1.        Gebruik alleen vertrouwde wifi

Ook aan dit cruciale veiligheidsprobleem hebben wij een apart artikel gewijd. Lees het gerust, zodat u overal en altijd op een correcte wijze internet, ook op vakantie!
Zorg altijd dat u het netwerk volledig kan vertrouwen en mocht u dit niet doen, verstuur of bekijk dan geen gevoelige informatie (internetbankieren, e-mail, DigiD, etc).

 1.        Open geen berichten of bestanden van onbekenden

Krijgt u een verdacht bericht? Of een bericht dat u niet verwacht? Open dan het bericht en eventuele hyperlinks of bijgevoegde bestanden niet! Verwijder het bericht.
Hoe herkent u verdachte e-mails en hoe gaat u er precies mee om? Lees ons artikel over het herkennen van schadelijke mails.

 1.        Installeer alleen vertrouwde apps via officiële kanalen

Op uw mobiele telefoon en tablet bent u ook kwetsbaar, indien u niet goed omgaat met software en het internet. Zorg daarom dat u alleen vertrouwde apps download via de officiële kanalen (Google Play en Apple App Store). Deze kanalen scannen apps op schadelijkheid, waardoor u er zekerder van kunt zijn dat de app niet schadelijk is. Ook kunt u beoordelingen van de app bekijken om te kijken of de applicatie ook daadwerkelijk doet wat het belooft.

 1.        Check websiteadressen

Let erop dat u op de juiste website zit. Sommige schadelijke website kunnen zijn nagebootst of op een andere manier vertrouwd lijken, echter soms bedriegt schijn. Kijkt u dus altijd in de adresbalk va uw browser, om te kijken of u daadwerkelijk op de juiste URL terecht bent gekomen.
Daarnaast ziet u bij beveiligde websites een hangslotje naast de URL. Indien deze niet aanwezig is, vult u dan geen vertrouwde informatie in.

 1.        Sluit pop-ups af met ALT+F4

Klikt u nooit op “Akkoord”, het kruisje of op “Nee” om een website-pop-up af te sluiten. De knoppen kunnen nep zijn en linkjes naar schadelijke websites bevatten. Komt u een pop-up tegen? Sluit u deze dan af met de toetsencombinatie ALT+F4. Hierdoor sluit de pop-up, zonder interactie van uw kant.

 1.        Deel niet alles met iedereen

Het is vaak erg gemakkelijk om iets op een website, sociale media of een app te plaatsen. Echter, het (laten) verwijderen van informatie is vaak lastig. Eenmaal gedeeld, kan informatie al gekopieerd, bekeken of opgeslagen zijn. Denkt u dus goed na voordat u iets deelt.
Deel uiteraard nooit wachtwoorden of gevoelige informatie.

 1.    Gezond verstand is belangrijk

Wij – en het ministerie – kunnen u allerlei trucks en informatie toespelen om te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd blijft tegen (online) kwaadwillenden. Dit is belangrijk, zodat u op de hoogte blijft. Echter het belangrijkst voor online veiligheid is het gebruiken van uw gezond verstand. Vertrouw geen vreemden, deel geen gevoelige informatie.

 1.    Bonus tip: Belang van back-ups

Door dit document en aanverwante informatie te lezen, bent u goed op de hoogte van veiligheidsinformatie wat betreft verstandig internetten. Nu kan het alsnog zijn dat uw bestanden besmet of gegijzeld raken. Zorg daarom altijd voor een up-to-date back-up van uw bestanden, zodat uw bedrijf niet stil komt te staan en u bij onverhoopte schade geen extra verlies oploopt.
Neemt u gerust contact op met Pijl solutions voor een geschikt Pro-actief systeembeheer of Remote back-up.

Wilt u het document van het Nationaal Cyber Security Centrum bekijken? Bekijkt u deze dan hier.

Nu u dit artikel heeft gelezen, bent u op de hoogte van basiskennis betreffende veilig internetten. Om uw bedrijf optimaal te beschermen, is het belangrijk dat uw collega’s deze informatie ook leren kennen. Deelt u daarom dit bericht en bescherm het volledige bedrijf.
Bij vragen kunt u uiteraard contact opnemen met Pijl solutions

Reacties

Nieuwsbrieven

Editie #16: juni 2017
Uitfaseren ISDN telefoonlijnen + Windows 10 Creators Update + Onbeperkt mobiel in de EU

Editie #15: april 2017
Beveiligingslek Microsoft Office + Automatisch inlezen facturen + Collega Peter aan het woord.

Editie #14: maart 2017
Heeft u ICT vragen? - 247 Alarm Certificering - Smiemans Projecten over Pijl solutions  

Editie #13: februari 2017
Internet of Things - Magazijnautomatisering - Wat Pijl solutions voor u kan betekenen

Editie #12: januari 2017
Nieuwe eisen bewaarplicht digitale documenten - Collega Arjan van Munsteren aan het woord - Cloud-opslag OneDrive

Editie #11: december 2016
Eindejaarsbericht 2016: Pijlsolutions wenst u een sprankelend 2017!

Editie #10: november 2016
Een webshop starten voor uw bedrijf - 7 handige wachtwoord tips - Eerste King informatie-bijeenkomst succesvol

Editie #9: oktober 2016
ERP software voor uw bedrijf - BOM Group over Pijl solutions - VIDEO: Beter samenwerken met VAMO

Editie #8: september 2016
Ransomware: Gijzeling van uw PC of mobiel - Vooraankondiging informatiebijeenkomst - Hoe gebruikt u veilig mobiele apparaten?

Editie #7: juli 2016
Leer schadelijke e-mails herkennen - Melior over Pijl solutions - Nu ook zakelijk mobiel abonnementen

Editie #6: februari 2016
Nieuwe wetgeving rond Datalekken - Hoe zijn uw back-ups geregeld? - Nieuwe Partner Plink

Editie #5: november 2015
KPN ÉÉN wat is het? - Minder administratieve handelingen - Office 365 wat heeft u er aan?

Editie #4: september 2015
Windows 10, upgraden? - 10% werkt onveilig - Adobe Creative Cloud

Editie #3: juli 2015
Verbeterde dienstverlening - VOIP Smiemans Projecten - Volleybal Clinic

Editie #2: april 2015
Grip op het printerpark - WiFI verbeteren - Pijl steunt sport

Editie #1: maart 2015
King Experience - Norman Anti-virus verlengen? - Nieuwe website

Storingsnieuws

Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.

ICT beter inzetten voor uw bedrijf? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!