10 vuistregels voor veilig internetten volgens Ministerie
vrijdag 7 juli 2017
Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt een aantal vuistregels voor veilig internetten. Wij hebben ze in dit artikel nog een keer voor u samengevat. Op deze manier blijft uw personeel beschermd én weet u nogmaals waar u op kunt letten op vakantie!
Te allen tijde proberen internetcriminelen bij uw gegevens te komen. Via uw computer, mobiel of tablet. Voor elk apparaat zijn en dreigingen als Malware, Ransomware, Spam en oplichtingspraktijken bedacht. U kunt zich niet altijd beschermen, maar gezond verstand en basiskennis helpen u om veel problemen te voorkomen. Zorg dat u op de hoogte bent en stel collega’s ook op de hoogte. Op deze manier blijf u zelf én uw bedrijf beschermd.
NB: Ook op vakantie liggen er gevaren op de loer. Let daarom ook in het buitenland op veilig internetgebruik. Mocht namelijk uw laptop, mobiel of tablet worden besmet en u gaat weer aan het werk, dan kan ook uw (bedrijfs)netwerk geïnfecteerd raken.
10 tips voor veilig internetten
U wilt uzelf of uw personeel nog eens bijbrengen waar men bij het internetten op moet letten? Dit om schade aan uw bedrijfsnetwerk te voorkomen en eventuele gevaren te mijden.
De overheid heeft vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum een document opgesteld met de 10 beste tips voor veilig internetten – overal ter wereld. Omdat het document vrij kort informatie geeft hebben wij, waar mogelijk, links naar artikelen op onze website gezet met verdere informatie.
-
Gebruik een antivirusprogramma
Zorg dat er een antivirus op uw apparaat geïnstalleerd staat, met de firewall actief. Op deze manier beschermt u zich tegen virussen of andere dreigingen die al bekend zijn. Scant u uw PC met regelmaat op infecties. Zo geeft het ministerie als voorbeeld dit om 1 keer per maand of vaker te doen.
Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat het antivirusprogramma zichzelf automatisch kan updaten, zodat uw beveiliging actueel blijft. Dit brengt ons tevens op het volgende punt
-
Blijf altijd up-to-date
Al uw software dient up-to-date te blijven. Niet alleen uw antivirus. Mocht er namelijk een beveiligingslek worden gevonden, dan zorgt de softwareleverancier er vaak binnen een paar dagen voor dat het lek wordt gedicht in een update. Mocht u nu niet updaten, dan blijft het lek voor criminelen beschikbaar.
-
Gebruik sterke wachtwoorden
Onderschat niet het belang van goedgekozen wachtwoorden en verstandige omgang met wachtwoorden. Wij hebben er eerder een heel artikel aan gewijd. Uw wachtwoord moet moeilijk te raden zijn en op een veilige plek te worden opgeslagen. Daarnaast dienen uw wachtwoorden te verschillen (dus niet overal hetzelfde wachtwoord gebruiken) en regelmatig te veranderen.
-
Gebruik alleen vertrouwde wifi
Ook aan dit cruciale veiligheidsprobleem hebben wij een apart artikel gewijd. Lees het gerust, zodat u overal en altijd op een correcte wijze internet, ook op vakantie!
Zorg altijd dat u het netwerk volledig kan vertrouwen en mocht u dit niet doen, verstuur of bekijk dan geen gevoelige informatie (internetbankieren, e-mail, DigiD, etc).
-
Open geen berichten of bestanden van onbekenden
Krijgt u een verdacht bericht? Of een bericht dat u niet verwacht? Open dan het bericht en eventuele hyperlinks of bijgevoegde bestanden niet! Verwijder het bericht.
Hoe herkent u verdachte e-mails en hoe gaat u er precies mee om? Lees ons artikel over het herkennen van schadelijke mails.
-
Installeer alleen vertrouwde apps via officiële kanalen
Op uw mobiele telefoon en tablet bent u ook kwetsbaar, indien u niet goed omgaat met software en het internet. Zorg daarom dat u alleen vertrouwde apps download via de officiële kanalen (Google Play en Apple App Store). Deze kanalen scannen apps op schadelijkheid, waardoor u er zekerder van kunt zijn dat de app niet schadelijk is. Ook kunt u beoordelingen van de app bekijken om te kijken of de applicatie ook daadwerkelijk doet wat het belooft.
-
Check websiteadressen
Let erop dat u op de juiste website zit. Sommige schadelijke website kunnen zijn nagebootst of op een andere manier vertrouwd lijken, echter soms bedriegt schijn. Kijkt u dus altijd in de adresbalk va uw browser, om te kijken of u daadwerkelijk op de juiste URL terecht bent gekomen.
Daarnaast ziet u bij beveiligde websites een hangslotje naast de URL. Indien deze niet aanwezig is, vult u dan geen vertrouwde informatie in.
-
Sluit pop-ups af met ALT+F4
Klikt u nooit op “Akkoord”, het kruisje of op “Nee” om een website-pop-up af te sluiten. De knoppen kunnen nep zijn en linkjes naar schadelijke websites bevatten. Komt u een pop-up tegen? Sluit u deze dan af met de toetsencombinatie ALT+F4. Hierdoor sluit de pop-up, zonder interactie van uw kant.
-
Deel niet alles met iedereen
Het is vaak erg gemakkelijk om iets op een website, sociale media of een app te plaatsen. Echter, het (laten) verwijderen van informatie is vaak lastig. Eenmaal gedeeld, kan informatie al gekopieerd, bekeken of opgeslagen zijn. Denkt u dus goed na voordat u iets deelt.
Deel uiteraard nooit wachtwoorden of gevoelige informatie.
-
Gezond verstand is belangrijk
Wij – en het ministerie – kunnen u allerlei trucks en informatie toespelen om te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd blijft tegen (online) kwaadwillenden. Dit is belangrijk, zodat u op de hoogte blijft. Echter het belangrijkst voor online veiligheid is het gebruiken van uw gezond verstand. Vertrouw geen vreemden, deel geen gevoelige informatie.
-
Bonus tip: Belang van back-ups
Door dit document en aanverwante informatie te lezen, bent u goed op de hoogte van veiligheidsinformatie wat betreft verstandig internetten. Nu kan het alsnog zijn dat uw bestanden besmet of gegijzeld raken. Zorg daarom altijd voor een up-to-date back-up van uw bestanden, zodat uw bedrijf niet stil komt te staan en u bij onverhoopte schade geen extra verlies oploopt.
Neemt u gerust contact op met Pijl solutions voor een geschikt Pro-actief systeembeheer of Remote back-up.
Wilt u het document van het Nationaal Cyber Security Centrum bekijken? Bekijkt u deze dan hier.
Nu u dit artikel heeft gelezen, bent u op de hoogte van basiskennis betreffende veilig internetten. Om uw bedrijf optimaal te beschermen, is het belangrijk dat uw collega’s deze informatie ook leren kennen. Deelt u daarom dit bericht en bescherm het volledige bedrijf.
Bij vragen kunt u uiteraard contact opnemen met Pijl solutions
Nieuwsbrieven
Algemene Nieuwsbrief #49 Februari 2023
PowerBI is de toekomst, het gebruik van SharePoint en de belangen van een sterke tweestapsverificatie.
Algemene Nieuwsbrief #48 December 2022
Een terugblik van Arno Duijvestijn, Cybersecurity anno 2023 en Pijl in een nieuw jasje!
KING Nieuwsbrief: #47 November 2022
Is uw bedrijfssoftware toekomstbestendig?
Nieuwsflits: Maak kennis met Jeffrey Persoon!
Onze nieuwe software consultant bij Pijl solutions
Algemene Nieuwsbrief #46 Oktober 2022
Alles over de "onzichtbare muur", personeelstekorten en De Hek Online!
Algemene Nieuwsbrief #45 Juli 2022
Een mooie klantencase, het digitale nalatenschap & meer!
KING Finance & Accountancy April 2022
Automatiseer uw administratie met KING Finance en KING Accountancy
Algemene Nieuwsbrief #43 Maart 2022
Cyber Awareness-sessies, het beveiligen van uw voordeur & meer
Algemene Nieuwsbrief #42 December 2021
Fijne feestdagen, en op naar een virusvrij 2022!
Algemene Nieuwsbrief #41 November 2021
KING Software: Passend maatwerk voor elke branche
Algemene Nieuwsbrief #40 Augustus 2021
ICT & Duurzaamheid: Hoe kunnen we samen verduurzamen?
Algemene Nieuwsbrief #39 Juli 2021
Groei door ICT: hoe en waarom?
Cybersecurity Nieuwsbrief #38 April 2021
Cyberrisico's anno 2021 - Dit doet u ertegen! (3 basistips)
Algemene Nieuwsbrief #37 Februari 2021
Windows updates, OneDrive for Business, het nieuwe Microsoft Edge
Algemene Nieuwsbrief #36 November 2020
4G Back-up, De PS-wachtwoordmanager & Zakelijke TV
Algemene Nieuwsbrief #35 September 2020
Een terugblik op Corona, apparatuur video-vergaderen en thuiswerkadvies
Algemene Nieuwsbrief #34 Juni 2020
De King Software Special
Algemene Nieuwsbrief #33 April 2020
Microsoft 365 & Teams Extra Veilig Internet, Cybercrime en e-mailbeveiliging
Algemene Nieuwsbrief #32 Februari 2020
Beheerde back-upservice van Pijl solutions Voorkom virussen en verlies van bestanden
Algemene Nieuwsbrief #31 December 2019
Hoe veilig is uw website of webshop? Doe nu de scan!
Algemene Nieuwsbrief #30 Oktober 2019
Ontvang nu Tikkie-betalingen met King Krijg sneller betaald en verbeter uw cashflow
Algemene Nieuwsbrief #29 Augustus 2019
Pro Actief Beheer Preventief onderhoud en bewaking van uw IT
Algemene Nieuwsbrief #28 Juni 2019
Inzicht in telefonische communicatie Realtime inzicht met HIP Reporter
Algemene Nieuwsbrief #27 April 2019
Microsoft stopt ondersteuning Windows 7 Ook ondersteuning Windows server 2008 en Exchange 2010 stopt
Storingsnieuws
Bent u op zoek naar nieuws over storingen?
Bekijk u dan onze support pagina.