EDR is de standaard

Van anti-virus software naar EDR

Met regelmaat krijgen wij vragen over de beste manier van cyberbeveiliging. Traditionele anti-virus oplossingen bieden niet meer de beveiliging tegen steeds grotere cyberrisico’s. EDR zou in de ogen van Pijl solutions de nieuwe standaard moeten zijn. We leggen dit graag aan je uit.

EDR staat voor Endpoint Detection and Response. Vooropgesteld blijft bewustwording erg belangrijk bij veilig te werk gaan in de online wereld. Een goed systeem kan behulpzaam zijn, maar de gebruiker moet altijd bewust zijn van gevaren van bijvoorbeeld phishing e-mails. 

Evenals reguliere anti-virus software maakt EDR gebruik van het verdedigen tegen bedreigingen door processen te stoppen en eventueel een quarantaine te gebruiken voor dit risico. Bestanden herstellen en het terugdraaien van ongewenste wijzigingen is een voordeel dat EDR heeft op een deel van de reguliere anti-virus software.
Het meest bijzondere van EDR is echter de wijze van detecteren van de gevaren. 

EDR kijkt namelijk naar zogenaamd procesgedrag om tegelijkertijd meerdere processen in de gaten te kunnen houden. Dus tijdens het ontwikkelen van grote risico’s kan EDR monitoren én reageren, in de ICT-wereld staat dit bekend als ‘real time protection’. Er worden analyses gemaakt van het ‘normale’ gedrag binnen systemen en afwijkingen worden op deze manier sneller opgespoord. Zo worden kwetsbaarheden in een vroeg stadium opgemerkt en kunnen hiertegen maatregelen worden genomen. 

Wil jij meer weten over het beschermen tegen cyberaanvallen op jouw computersystemen en netwerken? Wil jij sneller potentiële bedreigingen zien en weten hoe daar effectief op te reageren? Voor elk bedrijf is het verstandig zich te verdiepen in de voordelen van EDR, of je nu verantwoordelijk bent voor een grote of een kleine onderneming. Weerbaarheid tegen cybercriminaliteit is anno 2024 voor elke organisatie van levensbelang. We praten je er graag eens over bij!